Marți, 11 August 2015 11:36

Recolta de grâu, în viziunea liderilor asociațiilor din morărit și panificație

Pentru a afla informații proaspete despre cantitatea și calitatea grâului recoltat în acest an, redactorii revistei Brutarul-Cofetarul au stat de vorbă cu președinții celor două mari asociații profesionale ce reprezintă industria de morărit și panificație – ROMPAN și ANAMOB.

Chiar dacă producția de grâu va fi mai mică față de anul trecut, pe fondul secetei care a afectat recoltele din mai multe regiuni ale țării, nu avem motiv de îngrijorare privind asigurarea necesarului, atât pentru export cât și pentru consum, susține președintele ROMPAN, Aurel Popescu. În acest context, liderul ANAMOB, Viorel Marin consideră că nu trebuie să ne așteptăm la creșteri spectaculoase de prețuri, estimând că, deși producția va scădea cantitativ, anul acesta vom avea mai mult grâu de panificație.

popescuÎn partea de sud a țării, care generează cele mai mari producții de grâu, avem o situație neîntâlnită în anii anteriori, morile fiind provocate să realizeze amestecuri pentru asigurarea calității optime, susține Aurel Popescu. "Grâul are proteină și gluten mic, dar calitatea glutenului este foarte bună. Am văzut probe de grâu cu gluten 18-19-20, dar cu W și indice de cădere foarte bun. Cei din morărit au de lucru și sunt convins că în acest fel morile care au dotare tehnică bună pot să amelioreze și să facă amestecuri de grâu din care se poate obține făină bună pentru ceea ce vor brutarii". Președintele ROMPAN consideră că această situație va limita cererea la export pentru grâul românesc, fiind eliminat astfel riscul ca intensificarea exporturilor să lase grâu prea puțin în țară.marin

Pe de altă parte, liderul ANAMOB spune că deși recolta de grâu va scădea cantitativ atât în țară cât și la nivel global, cantitatea grâului panificabil va crește. „Pe plan internațional, recolta, deși mai redusă din punct de vedere cantitativ față de anul trecut, va fi suficient de mare pentru a acoperi cererea, deci, în mod normal, nu ar trebui să ne așteptăm la creșteri spectaculoase de preț. Chiar dimpotrivă. În România, recolta va fi de asemenea mai redusă decât în 2014, dar vom avea o cantitate mai mare de grâu de panificație, ceea ce este foarte bine pentru industria de morărit și panificație", a declarat Viorel Marin.

Citiți numărul din august al revistei Brutarul pentru a afla opiniile liderilor ROMPAN și ANAMOB despre evoluția prețurilor, despre stadiul reducerii evaziunii fiscale pe filieră sau despre oportunitățile de finanțare disponibile în sector.

Furnizorii de materii prime și tehnologii dedicate afacerilor din panificație, patiseri, cofetărie și morărit își pot promova soluțiile în revista Brutarul-Cofetarul, distribuită gratuit tuturor producătorilor și managerilor din domeniu.
Detalii la telefon 0266-219.392 sau pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…